Wat je moet weten voordat je begint met kitesurfen?

Als je erover denkt om met kitesurfen te beginnen en je leest dit, dan betekent het dat je al een basiskennis hebt van wat het is. Je weet dat het gaat om het gebruik van een vlieger en een board, of beide. Als je echter niet weet wat het woord “kite” betekent wanneer het in deze context wordt gebruikt, dan is het gewoon een vliegapparaat. Het is net als degene die Batman gebruikt om door Gotham City te vliegen. Behalve hier gebruiken we het om van boven het water te surfen.

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een sport die pas onlangs is ontdekt. Het is in feite een van de jongste sporten ter wereld, maar heeft nu al een enorm aantal volgelingen.

Kitesurfen is een combinatie van twee sporten: surfen en vliegeren. Een surfer gebruikt een speciale plank om op de golven te surfen, terwijl een powerkite hem of haar voorttrekt. De vlieger wordt door de surfer bestuurd met behulp van een speciale stang of handgrepen; je kunt ook een harnas gebruiken om de kracht op je heupen over te brengen.

Kitesurfen is niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Eerst moet je de vlieger onder controle hebben: op en neer vliegen, links en rechts draaien, en remmen met maximale precisie. Nadat je deze vaardigheid onder de knie hebt, moet je leren hoe je vanuit het water op je board lanceert (dit wordt body dragging genoemd) en in beide richtingen op je board rijdt.

Waar kan ik het proberen?

Kitesurfen is een lastige sport om te beoefenen, omdat je veel ruimte nodig hebt, constante wind en water dat zo ondiep is dat als je neerstort, je kite niet in de zeebodem zakt.

De beste plek om te beginnen is een plaatselijke kitesurfschool. Je kunt ze online vinden of rondvragen op een van de plaatselijke stranden. Er zijn veel dingen die je moet leren voordat je zelf het water op gaat. Hoewel veel vanzelf gaat, is het geen schande om eerst een paar lessen te nemen.

Dit is wat je moet weten:

Hoe de wind werkt. De wind moet met een constante snelheid waaien (ongeveer 15-25 knopen is ideaal) en mag niet te hard waaien of steeds van richting veranderen. Je wilt niet gedwongen worden tegen de wind in te zwemmen met een reusachtige vlieger op je rug!

Welke kant de wind op staat. Je hebt niet alleen een constante wind nodig, maar je moet er ook zeker van zijn dat hij uit de juiste richting komt. Als je bijvoorbeeld aan de nederlandse kust woont en aan gaat kitesurfen, dan zal de wind meestal uit het westen of zuidwesten waaien.

Kan iedereen leren kitesurfen?

Alle sporten hebben een leercurve, en kitesurfen is geen uitzondering. Het is niet altijd makkelijk om het te leren, maar als je geduldig bent en doorzet dan kun je het. Je hoeft niet superfit of uitzonderlijk gecoördineerd te zijn – zolang je bereid bent om er tijd en moeite in te steken, kun je een behoorlijk goede kitesurfer worden.

Als je niet eerder veel aan sport hebt gedaan, zijn er een paar dingen die het voor je lastiger kunnen maken om snel vooruitgang te boeken. Je zult moe worden als je algemene conditie niet erg goed is, en het kan moeilijk zijn als je niet erg lichaamsbewust of gecoördineerd bent. Hoe beter je conditie, hoe sneller en makkelijker het zal zijn om te leren kitesurfen.

Echter, geen van deze dingen betekent dat je niet in staat zal zijn om te leren kiteboarden. Iedereen kan fit worden (we zijn allemaal wel eens fit geweest!) en de meeste mensen kunnen met oefening leren hun lichaam onder controle te houden. En zelfs als je denkt dat je niet van nature atletisch bent, veel mensen die dachten dat ze niet in staat zouden zijn om bekwame kitesurfers te worden, scheuren nu over het water!

Hoe bestuur je je board?

Het belangrijkste om te onthouden is dat kitesurfen een windsport is, en dat je dus de lokale weersverwachting moet checken voordat je op pad gaat. Als er niet genoeg wind is, hoef je je spullen niet uit de auto te halen. Maar als er wel genoeg wind is, hoef je alleen maar een plek uit te zoeken waar genoeg ruimte is om te leren. Het strand wordt meestal aanbevolen omdat het vlak en zanderig is, waardoor het voor beginners gemakkelijk is om de basis onder de knie te krijgen.

Om je board te besturen, stel je je voor dat er twee draaipunten zijn aan weerszijden van je voeten (waar ze in verbinding staan met het board). Je gebruikt deze draaipunten om je lichaam van links naar rechts te zwaaien, zodat je je in alle richtingen kunt bewegen (net als bij snowboarden). Deze methode werkt ook effectief bij het vliegen.

Het kiezen van het juiste board

Bij het kiezen van een kiteboard is het belangrijk om te bedenken wat voor soort tocht je wilt gaan maken. Als je van plan bent om in de golven te varen, raden we je aan om een klein board te kiezen met goede upwind mogelijkheden. Als je de voorkeur geeft aan glad water dan zal een groter board waarschijnlijk het beste bij je passen.

Wat is kitesurfmateriaal – en hoe kies je het juist

Een kitesurfer heeft drie belangrijke dingen nodig: een kite, een board en een harnas. Kites en boards zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen. Bij de aanschaf ervan moet je rekening houden met je gewicht en lengte, en met de windomstandigheden in het gebied waar je gaat varen. Je vaardigheden zijn ook belangrijk, omdat ze bepalen welke kitesurf stijl je zal verkiezen: wave of freestyle rijden, free riding of racen.

Harnassen moeten comfortabel en veilig zijn. Het kunnen rug- of zitgordels zijn. De eerste zijn populairder onder surfers vanwege hun bewegingsvrijheid. Zitgordels bieden een betere ondersteuning van het lichaam door de extra riemen die rond de benen gaan.

Kitesurf materiaal kost geld; als je er echter niet genoeg geld voor hebt in één keer, is er een optie om het te huren bij een plaatselijk strand. Ook is er altijd een mogelijkheid om tweedehands materiaal aan te schaffen.  

Hoeveel kost het om te beginnen?

De basisuitrusting bestaat uit een kite (ongeveer €1.200), een board (€500-€700), lijnen (€120) en een harnas (€150-€300). Je zult ook een helm (€100), een wetsuit (€150) en een paar booties (€50) moeten kopen. Deze prijzen variëren naargelang het merk en de kwaliteit van de uitrusting die je koopt. De totale kosten van al deze uitrusting ligt rond de €2.000-€3.000.

Natuurlijk zijn er extra uitgaven zoals reiskosten of accommodatie als je op een exotische kitesurf trip wilt gaan. Wat betreft de weersomstandigheden die nodig zijn voor kitesurfen? Wel, die kan je bijna overal ter wereld vinden!

De sport vereist wel een behoorlijke initiële investering. Nochtans, zodra je deze investering hebt gemaakt dan bent je helemaal klaar om te beginnen. Heb je niet zoveel geld om alles nieuw aan te schaffen kan je altijd marktplaats en andere tweedehands sites af zoeken naar materiaal. Er is een hoop goed tweedehands materiaal op de markt!

Vaardigheden om te oefenen voordat je het water op gaat

Je hebt de uitrusting, je hebt de bewegingen, en nu ben je klaar om ze uit te testen op het water. Maar voordat je dat doet, zijn er een paar dingen die je eerst moet oefenen.

Voor je eerste les moet je oefenen met het oplaten, vliegen en landen van een trainer-vlieger met een assistent op het land. Zo krijg je een goede basis zodat als je de grote kite in je handen krijgt al bekend bent met de besturing.

Dan het eerste wat je onder de knie wilt krijgen is het besturen van je kite, inclusief bochten naar links en rechts, hoe je de kite in een neutrale positie zet (om de bar los te laten), en hoe je de kite weer opstijgt als hij in het water valt.Ook is het handig om te weten hoe je je kite met één hand moet bewegen in wat een “figuur 8” of oneindig patroon wordt genoemd. Het figuur 8 is een integraal onderdeel van alle volgende oefeningen, dus als het nog niet je tweede natuur is, blijf oefenen tot het dat wel is. 

Oefen veiligheidssystemen. Als je een veiligheidssysteem gebruikt, oefen dan zowel de kite quick release (QR) als de leash quick release. Oefen het loslaten van beide systemen verschillende keren, zodat je eraan gewend raakt voordat je het water op gaat. Als je eenmaal vertrouwd bent met de releases, probeer jezelf dan opnieuw vast te maken zodat als er ooit iets mis is met een van de releases, je weet hoe je deze moet resetten en opnieuw moet vastmaken.

Zo ben je goed voorbereid en heb je minder kans op ongelukken. Hou altijd de weersomstandigheden in de gaten voordat je het water op gaat en wees altijd verdacht op plotseling wisselende weersomstandigheden. 

Filmpje voor beginners!

Conclusie

Er zijn veel kitesurfscholen die een introcursus of weekend ervaring aanbieden. Het belangrijkste is om te leren en vertrouwd te raken met de basis voordat je op eigen houtje op pad gaat. Je hebt misschien mensen gezien die er gewoon in springen en zich op een golf storten, maar dit is niet ideaal omdat golven onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn en als je niet voorbereid bent, kun je gewond raken. Ga dus goed voorbereid op pad en lees je eerst goed in voordat je begint en check altijd de weersomstandigheden voor je de vlieger oplaat.

Mocht je nog vragen hebben, laat het dan hieronder in een reactie weten. We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Veel kitesurf plezier!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Topkite
Logo