Beste Wetsuit kopen in 2025?
Het kiezen van de juiste uitrusting is cruciaal voor elke kitesurfer, en de wetsuit staat daarbij voorop. Niet alleen biedt het bescherming tegen kou, maar het draagt ook bij aan bewegingsvrijheid, comfort en prestatie. Echter, met variërende klimaten, wateromstandigheden en persoonlijke voorkeuren kan deze keuze overweldigend zijn.
Dit artikel is ontworpen om je te gidsen bij het navigeren door de veelheid aan opties, en helpt je de beste wetsuit voor jouw kitesurf behoeften te identificeren. Of je nu een beginner bent of een ervaren surfer, je vindt hier de informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.
Top 3 beste wetsuits
Wat is een wetsuit?
Een wetsuit is een pak van neopreen dat ervoor zorgt dat je nat wordt. Dat klinkt misschien gek, maar er is eigenlijk een heel goede reden voor. De functie ervan is namelijk niet om je droog te houden, maar om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt in het water. Het pak is ontworpen om je zelfs in relatief koud water nog warm te houden.
Wetsuits raken doorweekt zodra je het water in gaat. Het water dat door het pak wordt ingenomen, blijft aan de binnenkant ervan en dient als isolatielaag tussen je huid en het wetsuit. Het water ligt in het wetsuit in kleine speciaal ontworpen luchtzakjes. Het water in de luchtzakken wordt verwarmd door je lichaamswarmte. Je zult het dus veel warmer hebben dan wanneer je geen neopreenpak zou dragen.
Wetsuits worden gebruikt voor vele soorten watersporten. Bijvoorbeeld kajakken, Stand Up Paddling (SUP), triathlon, duiken, zwemmen in open water en surfen. Houd er rekening mee dat er voor elke sport een ander model geschikt is. Iemand die bijvoorbeeld meedoet aan een triathlon heeft een pak nodig dat dun is rond de armen/schouders om ze goed te kunnen bewegen.
Type wetsuits
Je hebt een aantal verschillende types wetsuits. Ik heb ze even op een rijtje gezet zodat je ze met elkaar kan vergelijken. Zo kan je de beste keuze maken in welke wetsuit jij nodig hebt.
Rashguard
Wil jij uren genieten van het water maar niet verbranden. Dan is een rashguard perfect. Dit zijn T-shirts die beschermen tegen de zon. Op het water verbrand je veel sneller dan normaal.
Dat komt doordat de UV-straling weerkaatst via het water. Daarom is een rashguard perfect voor warm weer en een warme watertemperatuur. Je kunt rashguards ook gebruiken onder je wetsuit tegen huidirritatie
Shorty
Als je toch nog een beetje koud vind kan je er ook voor kiezen om een shorty te kopen. Een shorty heeft korte mouwen en korte broekpijpen. Een shorty zorgt ervoor dat de kern van je lichaam warm blijft. Hierdoor is een shorty vooral geschikt voor warmere watertemperaturen.
Full wetsuit
Een full wetsuit is een surfpak dat het hele lichaam bedekt. Het neopreen van dit soort surfpakken is vaak iets dunner. Hierdoor zijn full wetsuits vooral geschikt voor Lentse temperaturen.
Steamer
Een steamer is een full suit eigenlijk. Het verschil zit in het neopreen en de naden. Bij een steamer is het neopreen wat dikker. De wetsuit wordt daar natuurlijk een stuk warmer van. In de naden zit ook verschil. Bij een steamer wetsuit worden de naden vaak dicht gemaakt met lijm of het wordt dicht getaped. Door afdichten van de naden komt er een stuk minder water binnen en blijf je lekker warm. Een steamer wetsuit is daarom ook voor koudere temperaturen geschikt. Het ligt erg aan de dikte van het surfpak.
Semidry wetsuit
Semidry wetsuit is een surfpak met waterdichte naden hierdoor komt er bijna geen water en wind naar binnen. Deze surfpakken worden vooral gebruikt voor in de winter. Let op: deze wetsuits zijn niet waterdicht je kunt er geen kleding onder doen die niet nat mag worden..
Drysuits
Een drysuit is een surfpak dat je helemaal droog houd. Bij drysuits kan je je normale kleren gewoon aanhouden omdat je toch niet nat wordt. Het omkleden gaat dan ook lekker snel je hoeft alleen je drysuit aan te doen. Drysuits worden voor de koudste weersomstandigheden gebruikt .
Verschillende naadconstructies
Bij het ontwerpen van wetsuits wordt ook gekeken naar wat voor soort naden het pak moet hebben. Wetsuits zijn samengesteld uit verschillende stukken neopreen en voor elke samenstelling is er ook een naad nodig.
Het ontwerp van de naden kan een grote invloed hebben op de flexibiliteit en het vermogen om op te warmen van het pak, dus het is een belangrijk element om te overwegen bij het kiezen van het juiste model.
Overlocksteken
Overlocksteken worden beschouwd als de eenvoudigste manier om twee of meer stukken neopreen bij elkaar te houden. Deze methode is niet zo effectief om het water buiten te houden en wordt tegenwoordig vaak alleen gebruikt bij zomerse of goedkopere wetsuits. .
Overlocksteken worden niet gebruikt bij hoogwaardige pakken, omdat deze methode ook leidt tot een verminderde kwaliteit van flexibiliteit in het pak vanwege de vele steken.
Flatlock-stiksels
Flatlock-stiksels zijn wanneer verschillende stukken neopreen worden samengevoegd met de zigzag-naaimethode. Het is langzamerhand een traditie geworden dat deze methode alleen wordt gebruikt voor zomer pakken, omdat de gaten van de zigzag stiksels zorgen voor meer ademend vermogen in het pak.
Gelijmd en blind gestikt (GBS)
Gelijmd en blind gestikt (Glued Blind Stitched, ook wel bekend als GBS) wordt gebruikt op veel van de moderne wetsuits van een hogere kwaliteit. Hierbij worden de neopreen stukken aan elkaar gelijmd, waarna er naden worden gemaakt, die slechts halverwege het neopreen doorlopen.
Het naaiwerk gaat er dus niet in en maakt geen onnodige gaten in het neopreen. Het niveau van geabsorbeerd water in het pak wordt zo tot een minimum beperkt. Deze GBS wetsuits zijn ongelooflijk effectief als het gaat om gebruik bij koude watertemperaturen.
Een lasnaad
Een gelaste naad assembleert en sluit het neopreen af met een materiaal op siliconenbasis: urethaan. Urethaan fungeert als een 100 procent barrière zodat water niet in het pak kan komen. Lasnaden komen veel voor in een groot aantal topmodellen, en niet zonder reden. Het pak wordt veel soepeler en de kans dat er een naad omhoog moet, is helemaal niet aanwezig.
Waar moet je opletten bij het kopen van een wetsuit?
Nu ben je waarschijnlijk op zoek naar een goede kwaliteit wetsuit en wil je graag weten waar je op moet letten als je een wetsuit gaat kopen. Hieronder bespreken we alle punten die belangrijk zijn om mee te nemen bij jouw keuze.
Dikte wetsuit
In welke omstandigheden wil je de wetsuit gebruiken? Als je in het voorjaar en in het najaar het water in gaat, moet je een dikkere wetsuit maar voor in de zomer heb je een dunne wetsuit nodig. Denk er dus goed over na voor welke weersomstandigheden je hem wil gebruiken en pas daarop de dikte aan.
Type Wetsuit |
Watertemperatuur |
Dikte Neopreen (mm) |
Rashguard |
22°C → Warmer |
– |
Shorty |
18°C → Warmer |
3/2 mm – 2/2 mm |
Fullsuit |
15°C — 17°C |
3/2 mm |
Steamer |
10°C — 15°C |
5/3 mm |
Steamer / Semidry |
6°C — 10°C |
5/5 mm – 5/4 mm |
Semidry |
5°C → Kouder |
6/5mm – 6/4mm |
Drysuit |
5°C → Kouder |
– |
Maat
De maat is ook erg belangrijk. De wetsuit moet goed aansluiten bij het lichaam. Er moet niet te veel overtollige ruimte zijn want dan is de werking van de wetsuit een stuk minder. Maar het moet ook niet te strak zitten, het moet aansluitend en comfortabel zijn. Door verschillende wetsuits te passen kun je erachter komen wat het best bij jou past.
Soort neopreen
Een wetsuit is gemaakt van neopreen, bij wetsuit heb je daar twee verschillende soorten bewerkingen van. Dat zijn namelijk single-lined neopreen en double-lined neopreen. We hebben de twee soorten bewerkingen hieronder zo makkelijk mogelijk uitgelegd!
Single-lined
Enkelvoudig gevoerd neopreen heeft een glad buitenoppervlak, ziet er rubberachtig uit en is misschien wel het meest bekend om zijn bescherming tegen ‘windchill’. Het buitenoppervlak is thermisch verzegeld om de gladde buitenhuid te creëren die het ruwe neopreenschuim sterker en waterafstotend maakt.
Deze versie van het materiaal heeft alleen een gebreide jersey voering die aan één kant is gelamineerd, die naar de binnenkant van het pak wijst. Om die reden wordt het single-lined neopreen genoemd.
Double-lined
Dubbel gevoerd neopreen heeft dezelfde binnenvoering als enkelvoudig gevoerd neopreen. Het verschil is dat het neopreenschuim aan de buitenkant niet geseald is, maar in plaats daarvan ook aan de buitenkant is gevoerd met een gebreide jersey voering. De voordelen van deze voering zijn dat het de duurzaamheid van het neopreenschuim verhoogt en het beschermt het pak tegen scheuren of snijden door vingernagels en vinnen.
Plaatsing sluiting
De plaatsing van de sluiting kan invloed hebben op de bewegingsvrijheid en comfort. Je hebt drie soorten sluitingen.
Front-zip:
Deze sluiting is het populairst bij kitesurfers, surfers en windsurfers omdat je makkelijker bij de sluiting kan. Er komt minder water binnen en je hebt meer bewegingsvrijheid bij de armen. Daar tegenover staat wel dat de wetsuit moeilijker is om in te komen. Een advies is als je wat breder gebouwd bent ga dan voor een back-zip.
Back-zip:
Dit is de meest gebruikte sluiting bij wetsuits. Het is een rits aan de achterkant van het pak. Met deze sluiting is er wel minder bewegingsvrijheid. Het pak is wel een stuk makkelijker aan te trekken. Het kan zo zijn dat er via de achterkant water naar binnen komt maar de meeste merken hebben wel een waterstop in hun pak ingebouwd.
No-zip:
Deze wetsuit heeft geen rits als sluiting. Het heeft een flappen systeem om te sluiten dit zorgt er wel voor dat het pak veel bewegingsvrijheid heeft. Deze wetsuit is niet echt geschikt voor kitesurfen of windsurfen. Dit zou je wel kunnen gebruiken als zwempak.
Flusings
Flushings zijn kleine gaatjes die ervoor zorgen dat er water naar buiten kan lopen. Deze gaatjes kunnen aan de onderkant van de pijpen van de wetsuit zitten. Dit is erg handig voor kitesurfers want als je aan het kitesurfen bent komt er vaak veel water naar binnen via de pijpen. Dit is geen vereiste maar is wel handig
Wetsuit kopen voor een kind?
Houd dan rekening hiermee: als het pak in een ideale pasvorm wordt gekocht, bestaat het risico dat het na een half jaar al te klein is. Voor kinderen zou het beter zijn om een pak te vinden dat iets groter is dan de ideale pasvorm op het moment van aankoop.
Het maakt niet zo veel uit als het pak te lang is in de armen en benen. Zorg in plaats daarvan ervoor dat het wetsuit niet te groot rond de taille zit, omdat daar overtollig water wordt verzameld en dat kan het begin zijn van een koude rit. Het belangrijkste is dat de maat nauwkeuriger is rond de taille en borst. Als het daar goed past, dan is de kans groter op een pak dat over een langere periode een goede pasvorm biedt.
Beste wetsuits
Nu jij weet wat een wetsuit precies is en waar je op moet letten tijdens het kopen van een wetsuit, zullen wij de beste wetsuits per discipline kort uitlichten. Zo zullen we gaan kijken naar wat de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuit is, wat de beste goedkope wetsuit is, de beste wetsuit voor heren, voor dames en voor kinderen. Per
Beste wetsuit voor heren – Mystic Star Wetsuit 3/2 mm
De Mystic Star Wetsuit is een premium heren wetsuit met een strakke pasvorm en lange mouwen en broekspijpen. Met zijn unieke technologische kenmerken, zoals de Wind Mesh borststuk en Fox Fleece materiaal aan de binnenzijde bij borst en rug, biedt dit wetsuit superieure temperatuurregeling om de koude wind buiten te sluiten.
De dikte van het pak is 3/2mm, ideaal voor veel verschillende watersportactiviteiten. De naden zijn Glued Blind Stitch (GBS), getapet aan de binnenzijde voor maximale sterkte en duurzaamheid. De ritssluiting op de rug en Glideskin-sluiting bij de nek zorgen voor gemakkelijke aan- en uittrekbaarheid en een comfortabele pasvorm.
De M-Flex technologie in dit pak zorgt voor veel stretch en bewegingsvrijheid, terwijl de beschermende Hex-Tech pads op de knieën extra veiligheid bieden. Uitgevoerd in een stijlvolle zwart-witte kleur, is het pak gemaakt van 100% M-Flex neopreen voor maximaal comfort en duurzaamheid.
Mystic star Wetsuit 3/2 mm
De beste wetsuit voor heren van het merk Mystic. Geweldige prijs-kwaliteit verhouding en een prachtig design!
Beste wetsuit voor dames – 2023 O’Neill Dames Epic 3/2mm
De O’Neill Dames Epic 3/2mm 2023 is een wetsuit van hoogwaardige kwaliteit, met vele indrukwekkende eigenschappen die overgenomen zijn van O’Neill’s premium reeks. Het wetsuit is gemaakt van 100% UltraFlex DS neopreen, een super elastisch materiaal dat zeer duurzaam is en bestand tegen klittenband en haken. Het heeft een strak en stijlvol ontwerp, waardoor het zowel functioneel als aantrekkelijk is.
Een bijzonder kenmerk is het dubbel gesealde neksluiting die volledig instelbaar en waterdicht is, waardoor water buiten gehouden wordt. Bovendien maakt de slimme naadconstructie van het wetsuit gebruik van gelijmde en blindgestikte naden, wat zorgt voor waterdichte naden die zelfs bij breuk van de draad geen lekkage veroorzaken.
De strategische naadloze paddlezones zorgen voor onbelemmerde beweging en het voorkomen van huiduitslag, terwijl de ergonomische kniepads en het externe sleutelzakje zowel comfort als duurzaamheid bieden.
2023 O'Neill Dames Epic 3/2mm Rug Ritssluiting Gbs Wetsuit
De beste allround wetsuit voor dames van het merk O'neill. Een fantastische prijs-kwaliteit verhouding!
Beste wetsuit voor kinderen – O’Neill Hammer Wetsuit Unisex
De O’Neill Hammer Wetsuit Unisex is een hoogwaardig kinderwetsuit, ontworpen voor maximale warmte, comfort en duurzaamheid. Dit strakke volledig pak heeft een intelligent ontworpen dikte van 3mm en 2mm, met extra dikte op de lichaamsdelen die meer warmte nodig hebben.
De wetsuit bevat de F.U.Z.E. borstritssluiting, die zorgt voor gemakkelijke instap en bewegingsvrijheid. Het beschikt over de UltraFlex technologie voor veel stretch en bewegingsvrijheid, en Krypto Knee Pads om de levensduur van het pak te verlengen.
De flatlock naden zijn ademend en voorkomen huidirritatie dankzij de Strategic Seam Placement. Het pak is donkergrijs met groene en zwarte accenten en is gemaakt van 100% neopreen.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een wetsuit. Nu heeft iedereen een andere smaak en eisen. Nu kun je een man, vrouw of kind zijn en benieuwd zijn naar wat de beste wetsuit is voor jou is. We hebben hierboven dan ook kort een aantal wetsuits aangestipt per geslacht en grootte om je te helpen.
Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt. Een goedkope, dure of zeer goed presterende wetsuit? We hebben in dit artikel enkel voor de beste keuze gekozen. Hiermee wordt bedoeld dat we de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuits hebben uitgekozen per geslacht en leeftijd.
Mocht je nog vragen hebben over een wetsuit, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Ook horen we maar al te graag welke wetsuit jij gekozen hebt. Laat het ons dan ook vooral weten!
Ontdek nog veel meer op topkite.nl! Bekijk bijvoorbeeld De beste vliegers, De beste kites of De beste kiteboards!