Beste Wetsuit kopen in 2021?

Wil je kunnen genieten van het water maar is het nog te koud of krijg je het snel koud in het water? Dan is een wetsuit de oplossing. Maar waar moet je opletten bij het kopen van een wetsuit? Wat voor soorten wetsuits heb je? Welke maat moet je hebben? Hier kom je alles te weten wat je moet weten om de beste wetsuit te kopen voor jouw.

Wat is een wetsuit?

Eerst moet je natuurlijk weten wat een wetsuit is. Een wetsuit is een pak waarmee je onderkoeling tegen gaat. Een wetsuit is gemaakt een stof die Neopreen heet. Deze stof neemt niet veel water op en is flexibel waardoor het een geweldige stof is voor wetsuits. Een wetsuit geeft je eigenlijk een isolerend laagje om je heen. 

Werking wetsuit

Als je het water in gaat met een wetsuit komt er een dun laag tussen je huid en het Neopreen. Dit laagje wordt opgewarmd door je eigen lichaamstemperatuur. Zo krijg je het lekker warm terwijl je je favoriete watersport aan het doen bent.

Type wetsuits

Je hebt een aantal verschillende types wetsuits. Ik heb ze even op een rijtje gezet zodat je ze met elkaar kan vergelijken. Zo kan je de beste keuze maken in welke wetsuit jij nodig hebt.

beste-rashguard

Rashguard

Wil jij uren genieten van het water maar niet verbranden. Dan is een rashguard perfect. Dit zijn T-shirts die beschermen tegen de zon. Op het water verbrand je veel sneller dan normaal. Dat komt doordat de UV-straling weerkaatst via het water. Daarom is een rashguard perfect voor warm weer en een warme watertemperatuur. Je kunt rashguards ook gebruiken onder je wetsuit tegen huidirritatie

beste-shorty

Shorty 

Als je toch nog een beetje koud vind kan je er ook voor kiezen om een shorty  te kopen. Een shorty heeft korte mouwen en korte broekpijpen. Een shorty zorgt ervoor dat de kern van je lichaam warm blijft. Hierdoor is een shorty vooral geschikt voor warmere watertemperaturen.

beste-wetsuit-heren

Full wetsuit

Een full wetsuit is een surfpak dat het hele lichaam bedekt. Het neopreen van dit soort surfpakken is vaak iets dunner. Hierdoor zijn full wetsuits vooral geschikt voor normale temperaturen. 

Steamer

Een steamer is een full suit eigenlijk. Het verschil zit in het neopreen en de naden. Bij een steamer is het neopreen wat dikker. De wetsuit wordt daar natuurlijk een stuk warmer van. In de naden zit ook verschil. Bij een steamer wetsuit worden de naden vaak dicht gemaakt met lijm of het wordt dicht getaped. Door afdichten van de naden komt er een stuk minder water binnen en blijf je lekker warm. Een steamer wetsuit is daarom ook voor koudere temperaturen geschikt. Het ligt erg aan de dikte van het surfpak.

beste-semidry-wetsuit

Semidry wetsuit

Semidry wetsuit is een surfpak met waterdichte naden hierdoor komt er bijna geen water en wind naar binnen. Deze surfpakken worden vooral gebruikt voor winterse omstandigheden. Let op: deze wetsuits zijn niet waterdicht je kunt er geen kleding onder doen die niet nat mag worden.. 

beste-drysuit

Drysuits

Een drysuit is een surfpak dat je helemaal droog houd. Bij drysuits kan je je normale kleren gewoon aanhouden omdat je toch niet nat wordt. Het omkleden gaat dan ook lekker snel je hoeft alleen je drysuit aan te doen. Drysuits worden voor de koudste weersomstandigheden gebruikt . 

Waar moet je opletten bij het kopen van een wetsuit?

Nu ben je waarschijnlijk op zoek naar een goede kwaliteit wetsuit en wil je graag weten waar je op moet letten als je een wetsuit gaat kopen. Hieronder bespreken we alle punten die belangrijk zijn om mee te nemen bij jouw keuze.

Dikte wetsuit

In welke omstandigheden wil je de wetsuit gebruiken? Als je in het voorjaar en in het najaar het water in gaat, moet je een dikkere wetsuit maar voor in de zomer heb je een dunne wetsuit nodig. Denk er dus goed over na voor welke weersomstandigheden je hem wil gebruiken en pas daarop de dikte aan.

Type Wetsuit

Watertemperatuur

Dikte Neopreen (mm)

Rashguard

22°C → Warmer

-

Shorty

18°C → Warmer

3/2 mm - 2/2 mm

Fullsuit

15°C -- 17°C

3/2 mm 

Steamer

10°C -- 15°C

  5/3 mm 

Steamer / Semidry

6°C -- 10°C

5/5 mm - 5/4 mm

Semidry

5°C → Kouder

6/5mm - 6/4mm

Drysuit

5°C → Kouder

-

Maat

De maat is ook erg belangrijk. De wetsuit moet goed aansluiten bij het lichaam. Er moet niet te veel overtollige ruimte zijn want dan is de werking van de wetsuit een stuk minder. Maar het moet ook niet te strak zitten, het moet aansluitend en comfortabel zijn. Door verschillende wetsuits te passen kun je erachter komen wat het best bij jou past. 

Soort neopreen

Je hebt twee soorten neopreen. De eerste is single-lined dat betekent dat er een laag aan de buitenkant overheen zit die de wetsuit versterkt. Single lined is wel het warmst doordat het een dichtere structuur heeft, maar het gaat wel sneller kapot daarom nemen watersporters zoals kitesurfers, windsurfers en wakeboarders vaak double lined. Maar single lined is erg geschikt voor bijvoorbeeld zwemmen en duiken.

Double lined heeft twee lagen één aan de binnenkant van de wetsuit en één aan de buitenkant. hierdoor wordt de wetsuit een stuk sterker. Het nadeel hiervan is dat de twee laagjes een ruigere structuur hebben. Hierdoor is het soms mogelijk dat er een beetje wind doorheen komt.

Plaatsing sluiting

De plaatsing van de sluiting kan invloed hebben op de bewegingsvrijheid en comfort. Je hebt drie soorten sluitingen.

Front-zip: 

Deze sluiting is het populairst bij  kitesurfers, surfers en windsurfers omdat je makkelijker bij de sluiting kan. Er komt minder water binnen en je hebt meer bewegingsvrijheid bij de armen. Daar tegenover staat wel dat de wetsuit moeilijker is om in te komen. Een advies is als je wat breder gebouwd bent ga dan voor een back-zip.

front-zip-wetsuit

Back-zip:

Dit is de meest gebruikte sluiting bij wetsuits. Het is een rits aan de achterkant van het pak. Met deze sluiting is er wel minder bewegingsvrijheid. Het pak is wel een stuk makkelijker aan te trekken. Het kan zo zijn dat er via de achterkant water naar binnen komt maar de meeste merken hebben wel een waterstop in hun pak ingebouwd. 

back-zip-wetsuit

No-zip:

Deze wetsuit heeft geen rits als sluiting. Het heeft een flappen systeem om te sluiten dit zorgt er wel voor dat het pak veel bewegingsvrijheid heeft. Deze wetsuit is niet echt geschikt voor kitesurfen of windsurfen. Dit zou je wel kunnen gebruiken als zwempak. 

Flusings 

Flushings zijn kleine gaatjes die ervoor zorgen dat er water naar buiten kan lopen. Deze gaatjes kunnen aan de onderkant van de pijpen van de wetsuit zitten. Dit is erg handig voor kitesurfers want als je aan het kitesurfen bent komt er vaak veel water naar binnen via de pijpen. Dit is geen vereiste maar is wel handig

Beste wetsuits 

Nu jij weet wat een wetsuit precies is en waar je op moet letten tijdens het kopen van een wetsuit, zullen wij de beste wetsuits per discipline kort uitlichten. Zo zullen we gaan kijken naar wat de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuit is, wat de beste goedkope wetsuit is, de beste wetsuit voor heren, voor dames en voor kinderen. Per 

Beste wetsuit voor heren

Allereerst zullen we gaan kijken naar de wetsuit die het beste uit de test komt voor de heren. Mocht je dus een man zijn die op zoek is naar de beste allround wetsuit? Let dan goed op. De beste wetsuit die je kunt kopen als man is de Mystic 2020 marshall de beste keuze. De Mystic Marshall 2020 is een lichtgewicht wetsuit die maar 1 kg weegt. Dit maakt het dan ook gemakkelijk om mee te bewegen. Zowel in het water als op het land. Deze wetsuit heeft een ritssluiting aan de achterkant. Dit betekend echter wel dat je minder bewegingsvrijheid hebt. 

De kleur van het vest is Navy blauw en heeft een sportief uiterlijk. Verder zorgt deze wetsuit er voor dat hij helemaal past door de pasvorm die het heeft. Als klap op de vuurpijl heeft het ingebouwde kniebeschermers om ervoor te zorgen dat jouw knieën beschermt blijven en niet beschadigen tijdens welke sport je ook doet. De Fleece is zacht, egaal en ontzettend warm. Zo ben jij beschermt tegen de meeste weersomstandigheden. Ook heeft deze wetsuit van het toonaangevende merk Mystic een siliconen druk dat een barrière vormt om te voorkomen dat het water in het pak terecht komt. Mocht er om wat voor manier dan ook water in het pak eindigen dan is het pak uitgerust met een geperforeerd neopreen waardoor het water het pak uit kan lopen. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Hoewel dit de 3/2 mm variant is.

beste-wetsuit-heren

Mystic Watersports Star 3/2 mm

De beste wetsuit voor heren van het merk Mystic. Geweldige prijs-kwaliteit verhouding en een prachtig design!

Beste wetsuit voor dames

Op Zoek naar de beste wetsuit voor dames dan ben je opzoek naar de O'Neill Epic 3/2mm. Deze wetsuit zit goed strak om het lichaam en hebben seamless paddle zones die ervoor dat je geen irritaties krijgt aan de huid. Er zit ook een Double Super Seal Neck om water geen kans te geven om via de nek binnen te komen. 

De dikte van het neopreen van de O'Neill Epic 3/2mm is zoals je misschien al een beetje van de naam kunt afleiden 3 mm en 2 mm.  3 mm voor de lichaamsdelen die het meeste warmte nodig hebben en 2 mm voor de lichaamsdelen die wat minder warmte nodig hebben.

De  O'Neill Epic 3/2mm heeft een back-zip en is goed afgewerkt zodat er zo weinig mogelijk water naar binnen kan  komen. De naden zijn blind gestikt en zijn dicht gelijmd zodat het water geen kans krijgt om via de naden naar binnen te komen! De flexibiliteit van de wetsuit is ook erg goed dit komt doordat er UltraFlex technologie is verwerkt door de wetsuit. Dit zorgt ervoor dat je nog steeds alles kan wanneer je de wetsuit aan heb en niet gelimiteerd wordt. daarnaast heeft de O'Neill Epic 3/2mm ook Krypto Knee Pads die je knieën beschermt en de wetsuit langer mee laat gaan zodat je maximaal gebruik van je wetsuit kan maken! De O'Neill Epic 3/2mm houdt je goed warm en gaat lekker lang mee. Je behoudt bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Alles wat je zoekt in een wetsuit heeft de O'Neill Epic 3/2mm.  Een echte aanrader!

beste-wetsuit-dames

O'Neill Epic 3/2mm

De beste allround wetsuit voor dames van het merk O'neill. Een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Een echte aanrader!

Beste wetsuit voor kinderen

Je kind lekker in het water laten spelen zonder dat hij of zij het koud krijgt. Dat is geen probleem voor de Olaian Wetsuit kind 4/3 MM 100! De Olaian Wetsuit kind 4/3 MM 100  is gemaakt van neopreen met een laagje polyamide erop tegen slijtage. Het neopreen is lekker dik om de warmte te garanderen. Het neopreen op de borst en rug is 4 mm en de rest van de wetsuit is 3 mm dik.

De hals is goed afgewerkt en is onderzocht om irritatie te voorkomen. Wel raden wij aan als je last van een gevoelige huid hebt een rashguard onder de wetsuit aan te doen. De naden zijn blind gestikt en gelijmd dit zorgt ervoor dat het water geen kans heeft om door de naden naar binnen te komen. De sluiting is een back-zip dit is speciaal gedaan voor boardsports. als je namelijk gaat uitdelen op een surfboard wil je natuurlijk niet op een rits liggen. De sluiting is ook uitgebreid getest tegen zout water. 

De Olaian Wetsuit kind 4/3 MM 100 komt met 2 jaar garantie. Maar die zul je niet nodig hebben denken wij want het is een zeer goede kwaliteit wetsuit en voor een fantastische prijs. Dus wil je je kind gerust het water in laten gaan dan is de Olaian Wetsuit kind 4/3 MM 100 de wetsuit voor jou!

beste-wetsuit-kind

Olaian Wetsuit kind 4/3 MM 100

De beste wetsuit voor kinderen. Een mooie prijs-kwaliteitsverhouding en een geweldig design!

Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hoop dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een wetsuit. Nu heeft iedereen een andere smaak en eisen. Nu kun je een man, vrouw of kind zijn en benieuwd zijn naar wat de beste wetsuit is voor jou is. We hebben hierboven dan ook kort een aantal wetsuits aangestipt per geslacht en grootte om je te helpen. Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt. Een goedkope, dure of zeer goed presterende wetsuit? We hebben in dit artikel enkel voor de beste keuze gekozen. Hiermee wordt bedoeld dat we de beste prijs-kwaliteit verhouding wetsuits hebben uitgekozen per geslacht en leeftijd. 

Mocht je nog vragen hebben over een wetsuit, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten. Ook horen we maar al te graag welke wetsuit jij gekozen hebt. Laat het ons dan ook vooral weten! 

Ontdek nog veel meer op topkite.nl! Bekijk bijvoorbeeld De beste vliegers, De beste kites of De beste kiteboards!